Ford vyrobil milion nových Fiest za 33 měsíců

Nové Fiestě se daří. Montážní závod Fordu v Kolíně nad Rýnem vyrobil milion vozů tohoto modelu za necelé tři roky. Od roku 1979 pak vzniklo v Kolíně již na šest milionů vozů tohoto jména.

16.5.2011 | tisková zpráva | Přidat příspěvek

Ford vyrobil milion nových Fiest za 33 měsíců

Ford minulý týden oslavil dokončení miliontého Fordu Fiesta současné generace. Stalo se tak 33 měsíců poté, co z výrobní linky sjel první vůz tohoto typu.

Tento výrobní milník se časově shoduje se dvěma významnými výročími: V květnu před pětatřiceti lety byla na německý trh uvedena první generace modelu Ford Fiesta. A před osmdesáti lety, konkrétně 4. května 1931, sjel z výrobní linky v Kolíně nad Rýnem první automobil, Ford Model A.

Od zahájení produkce Fordu Fiesta vzniklo již více než šest milionů vozů této značky. Fiesty vyrobené v Kolíně nad Rýnem se dnes exportují do 71 zemí. Největšími trhy jsou Velká Británie, Francie, Turecko a Rusko, ale Fiesta se dodává i na vzdálenější trhy jako například Mosambik, Maroko, Brunej a dokonce i Tahiti.

Současná generace Fordu Fiesta se v Kolíně nad Rýnem vyrábí od roku 2008. V roce 2009 byla zahájena výroba tohoto modelu i ve španělské Valencii. Automobilka Ford dále vyrábí Fiesty i v Číně (Nanking), Thajsku (Rayong) a Mexiku (Cuautitlán), kde vznikají Fiesty určené pro americké a kanadské zákazníky.

Od října 2008, kdy Ford Fiesta přišel na trh, si tento model po celém světě zvolilo více než 1 350 000 zákazníků. Statistiky JATO ukazují, že v prvním kvartálu letošního roku se v Evropě prodalo 102 859 Fiest. Ford Fiesta se tak za březen 2011 a za první čtvrtletí 2011 stal v Evropě nejprodávanějším malým automobilem a druhým nejprodávanějším vozem celkově.

V Kolíně nad Rýnem se vedle Fiesty vyrábí také Ford Fusion. Denně zde vznikne průměrně 1 770 automobilů. Roční výrobní kapacita činí 400 000 vozů; na výrobě se podílí 17 300 pracovníků z více než 50 zemí. Výroba je rozdělena na tři směny, v každé pracuje 4 200 zaměstnanců.

Čas potřebný na výrobu jednoho vozu Ford Fiesta činí momentálně třináct hodin, což je o pět hodin méně než před deseti lety. Této časové úspory se podařilo dosáhnout díky neustálému vylepšování výrobního procesu a investicím do technologií. Jen v roce 2010 bylo do závodu v Kolíně nad Rýnem investováno 100 milionů eur (asi 2,4 mld. Kč).

Montážní závod Ford v Kolíně nad Rýnem a Ford Fiesta - zajímavá fakta:

- Celková plocha výrobních hal je 14 000 m2.
- V roce 2010 zde bylo vyrobeno 391 439 automobilů.
- 16 procent automobilů vyrobených v Kolíně nad Rýnem je z podniku odváženo po železnici, 41 procent na nákladních vozech a 43 procent s využitím lodní dopravy.
- Celková výměra závodu v Kolíně nad Rýnem odpovídá 40 fotbalovým hřištím.
- Délka pásů v závodě činí celkem 11 km.

Ford vyrobil milion nových Fiest za 33 měsíců - 1 - Ford Fiesta milion kusu 01Ford vyrobil milion nových Fiest za 33 měsíců - 2 - Ford Fiesta milion kusu 02